noscript-img
wstecz
UONET+
Microsoft Teams
Office 365

klasa 5
Artykuł dodano dn. 24.03.2020 r. | autor: admin


Bezpieczne wakacje
zobacz
3. ABC zdrowego życia
Jak przygotować zdrowy posiłek?
zobacz
Sprawdź co jesz
X

Podczas zakupów w sklepach spożywczych klienci przeważnie nie zwracają uwagi na informacje o składnikach, umieszczane na opakowaniach produktów. Najczęściej sięgają po artykuły o świeżym wyglądzie, intensywnym kolorze i ładnym zapachu. Warto uświadomić sobie, że takie właściwości zwykle osiąga się dzięki substancjom chemicznym, które zostały dodane do żywności wyłącznie po to, by poprawić jej walory zewnętrzne, a nie odżywcze.

Do dodatków w środkach spożywczych należą między innymi konserwanty, barwniki, aromaty, przeciwutleniacze i stabilizatory. Oznacza się je literą E wraz z liczbą. Część z nich ma korzystne działanie, między innymi zapobiega zaatakowaniu produktu przez szkodliwe bakterie czy grzyby. Jednak substancje te, zjadane w dużych ilościach, mogą być przyczyną wielu chorób. Dlatego warto wybierać artykuły zawierające niewiele chemicznych ulepszaczy. Najmniej dodatków znajduje się w żywności, która jest nieprzetworzona, czyli można ją spożywać w postaci naturalnej.

 

Symbole Dodatki chemiczne
E100 - E199 barwniki
E200 - E299 środki konserwujące
E300 - E399 przeciwutlenicze
E400 - E499 stabilozatory
E500 - E1500 inne substancje (np. wzmacniacze smaku, zapachu)

 

Warto wiedzieć

Zbyt obfite lub późno spożywane posiłki obciążają przewód pokarmowy i uniemożliwiają organizmowi wypoczynek. Dlatego kolacje najlepiej jadać w niewielkich ilościach i nie później niż dwie godziny przed snem.  

Do najstarszych sposobów konserwacji żywności należy suszenie, solenie i wędzenie. Są to metody w pełni naturalne, dlatego nie wpływają negatywnie na zdrowie człowieka.

Złe nawyki żywieniowe:

  • nieregularne spożywanie posiłków
  • długie przerwy między posiłkami
  • przejadanie się
  • jedzenie między posiłkami np. paluszków, chipsów, słodyczy
  • nie jedzenie śniadania
  • jedzenie w pośpiechu, w stresie
  • jedzenie kolacji tuż przed snem
  • przesalanie potraw
  • byt duże spożycie cukru, słodyczy, tłuszczów zwierzęcych
  • zbyt duże spożycie używek: kawy, mocnej herbaty i alkoholu

 

Zdrowie na talerzu
zobacz
2. MATERIAŁY I ICH ZASTOSOWANIE
Powtórzenie wiadomości o materiałach
zobacz
Kompozyty - materiały przyszłości
zobacz
Ekologiczne stworki. Wykonujemy projekty.
zobacz
Świat tworzyw sztucznych
zobacz
Zastosowanie metali – operacje niechirurgiczne lutownica (lab. przyszłości)
zobacz
Wokół metali. Stopy metali żelaznych i nieżelaznych
zobacz
Wszystko o metalach.
zobacz
Materiały drewnopochodne.
zobacz
Łaty, deski, belki – sortymenty drewna
zobacz
Cenny surowiec – drewno
zobacz
To takie proste! – wykonujemy maskotkę.
zobacz
To takie proste! – wykonujemy ozdobna serwetkę.
zobacz
To takie proste! – wykonujemy pokrowiec na telefon.
zobacz
Od pomysłu do wytworu
zobacz
Jak dbać o ubrania - symbole stosowane na metkach ubraniowych
zobacz
Od włókna do ubrania - wyrób tkanin i dzianin
zobacz
Od włókna do ubrania - podział włókien
zobacz
Od włókna do ubrania - wstęp
zobacz
To takie proste! – wyroby z papieru. Magiczny portfel.
zobacz
To takie proste! – wyroby z papieru. Origami.
zobacz
Wszystko o papierze
zobacz
1. RYSUNEK TECHNICZNY
Szkice techniczne
zobacz
Elementy rysunku technicznego - wymiarowanie
zobacz
Elementy rysunku technicznego.
zobacz
Pismo techniczne
zobacz
Jak powstaje rysunek techniczny?
zobacz
Lekcja Organizacyjna. BHP. System oceniania
zobacz