Bezpieczne wakacje | zobacz |
Jak przygotować zdrowy posiłek? | X |
Żywność nieprzetworzona to ta, której nie poddano żadnej obróbce, żadnemu procesowi, który w jakikolwiek sposób zmieniłby skład chemiczny, wygląd i właściwości produktu. Do żywności nieprzetworzonej zalicza się wszystkie owoce i warzywa, orzechy w łupinach, surowe mięso, mleko prosto od krowy itp Żywność przetworzona to taka, którą poddano jakimkolwiek procesom przetwarzania, czyli procesom zmieniającym skład i właściwości produktu. Przetwarzanie żywności może odbywać się w gospodarstwach domowych, kiedy np. mielimy mięso surowe, a następnie przygotowujemy z niego pulpety.
Do przygotowania smacznego i wartościowego posiłku najlepiej wykorzystać żywność nieprzetworzoną, czyli produkty w postaci naturalnej – owoce, warzywa, zioła. Zanim z surowych produktów powstanie danie, należy je poddać wstępnej obróbce. Aby spowolnić proces psucia się żywności, a tym samym wydłużyć okres przydatności do spożycia, bez utraty walorów smakowych, zapachowych i odżywczych, stosuje się różne metody utrwalające. Dzięki temu produkty te są dostępne przez cały rok, a nie tylko sezonowo. WYRÓŻNIA SIĘ TRZY METODY KONSERWACJI PRODUKTÓW:
METODY FIZYCZNE - polegają na zniszczeniu bakterii i grzybów w produktach żywnościowych, poprzez zastosowanie wysokiej lub niskiej temperatury: Do metod tych zalicza się:
METODY BIOLOGICZNE - polegają na wykorzystaniu procesów fermentacyjnych. Powodują wydłużenie trwałości żywności i zmianę smaku na kwaśny. Najczęściej stosowane są do kiszenia kapusty i ogórków. METODY CHEMICZNE - polegają na stosowaniu substancji konserwujących - konserwantów.
| |
Sprawdź co jesz | zobacz |
Zdrowie na talerzu | zobacz |
Powtórzenie wiadomości o materiałach | zobacz |
Kompozyty - materiały przyszłości | zobacz |
Ekologiczne stworki. Wykonujemy projekty. | zobacz |
Świat tworzyw sztucznych | zobacz |
Zastosowanie metali – operacje niechirurgiczne lutownica (lab. przyszłości) | zobacz |
Wokół metali. Stopy metali żelaznych i nieżelaznych | zobacz |
Wszystko o metalach. | zobacz |
Materiały drewnopochodne. | zobacz |
Łaty, deski, belki – sortymenty drewna | zobacz |
Cenny surowiec – drewno | zobacz |
To takie proste! – wykonujemy maskotkę. | zobacz |
To takie proste! – wykonujemy ozdobna serwetkę. | zobacz |
To takie proste! – wykonujemy pokrowiec na telefon. | zobacz |
Od pomysłu do wytworu | zobacz |
Jak dbać o ubrania - symbole stosowane na metkach ubraniowych | zobacz |
Od włókna do ubrania - wyrób tkanin i dzianin | zobacz |
Od włókna do ubrania - podział włókien | zobacz |
Od włókna do ubrania - wstęp | zobacz |
To takie proste! – wyroby z papieru. Magiczny portfel. | zobacz |
To takie proste! – wyroby z papieru. Origami. | zobacz |
Wszystko o papierze | zobacz |
Szkice techniczne | zobacz |
Elementy rysunku technicznego - wymiarowanie | zobacz |
Elementy rysunku technicznego. | zobacz |
Pismo techniczne | zobacz |
Jak powstaje rysunek techniczny? | zobacz |
Lekcja Organizacyjna. BHP. System oceniania | zobacz |